Jakie ubezpieczenie dla restauracji?


Concordia Firma ze zniżką specjalną w wariancie All Risk

Na potrzeby ubezpieczenia należy zastanowić się, co będzie jego przedmiotem. Można założyć, że restauracja to zarówno budynek, w którym się znajduje, wyposażenie, a nawet to, co serwuje swoim klientom.

Zacznijmy od mienia

Jeśli nieruchomość, w której mieści się lokal gastronomiczny, jest własnością klienta – należy ubezpieczyć budynek lub lokal, jeśli klient jest najemcą – powinien ubezpieczyć nakłady inwestycyjne. W następnej kolejności ubezpieczamy to, co z pewnością wymaga dużych nakładów finansowych w każdej restauracji – wyposażenie kuchni i części jadalnej. Spis urządzeń, maszyn i wyposażenia można znaleźć w ewidencji lub wykazie środków trwałych. Każdy przedsiębiorca, w zależności od formy opodatkowania działalności, ma obowiązek posiadania jednego z tych dokumentów. Mienie, które nie znalazło się w ewidencji środków trwałych, np. drobne akcesoria kuchenne, to mienie niskocenne i właśnie pod tą pozycją należy je ubezpieczyć. Osobną kategorię stanowi ubezpieczenie środków obrotowych, czyli towarów – w tym przypadku artykułów spożywczych.

jakie_ubezpieczenie_dla_restauracji

W tym miejscu należy pomyśleć o jednym z groźniejszych ryzyk, o przepięciu. Skutki nagłego wzrostu napięcia w sieci elektrycznej mogą być katastrofalne. Nie tylko uszkodzone maszyny – lodówka, okap czy ekspres do kawy, ale także rozmrożenie produktów i półproduktów niezbędnych do przygotowywania posiłków. Które klauzule tu zadziałają? Ubezpieczenie mienia od przepięcia i klauzula rozmrożenia środków obrotowych, gdy zabraknie prądu z powodu uderzenia pioruna lub przerwy w dostawie ze strony zakładu energetycznego. Jeśli urządzenia ulegną awarii czy uszkodzeniu z innych przyczyn – na to też mamy radę – klauzulę ubezpieczenia awarii i uszkodzeń maszyn, urządzeń i aparatów. Ochroną można objąć również sprzęt elektroniczny, czyli terminale płatnicze, kasy fiskalne czy też systemy monitoringu.

Częstą szkodą mającą miejsce w restauracji jest zalanie. Pęknięta rura czy cofnięcie się ścieków z kanalizacji, może na długo zatrzymać funkcjonowanie każdego przedsięwzięcia, gastronomicznego również.

Podkreślić trzeba, że Concordia umożliwia Państwa klientom ubezpieczenie restauracji w systemie All Risk.

Przejdźmy do OC

Ważne jest nie tylko ubezpieczenie budynku czy wyposażenia, ale również ubezpieczenie OC związane bezpośrednio z działalnością gastronomiczną. Restaurator powinien być chroniony na wypadek zdarzeń, w których szkodę z winy restauratora ponosi klient, pracownik lub kontrahent. Co się może wydarzyć?  Zatrucie pokarmowe, poparzenie pracownika, uszkodzenia w wynajmowanym lokalu przy okazji remontu, niezakręcony kran i zalanie – przykłady można mnożyć. Skutków finansowych wymienionych sytuacji restaurator może uniknąć zawierając polisę OC z odpowiednio szerokim zakresem. OC za produkt pokryje roszczenie klienta w przypadku zatrucia daniem z menu restauracji, OC najemcy nieruchomości – jeśli uszkodzona zostanie wynajmowana nieruchomość, OC pracodawcy pomoże w sytuacji roszczeń pracowników z tytułu wypadku przy pracy. Jeśli w restauracji funkcjonuje szatnia, można rozszerzyć ochronę o szkody w rzeczach pod kontrolą. Dobrze jest również pamiętać o OC organizatora imprez niemasowych, to na wypadek, gdy szkoda dotknie uczestników organizowanego w restauracji wesela czy imprezy integracyjnej.

Możliwości jest wiele, trzeba tylko dobrze się zastanowić i odpowiednio ułożyć ofertę dla klienta. Pamiętaj, żeby nie zaniżać sumy ubezpieczenia – to się zwyczajnie nie opłaca. Najlepiej jest ubezpieczać według wartości odtworzeniowej. Nawet kilka dni przestoju w prowadzeniu działalności restauracyjnej może generować ogromne straty – zamiast gości – remont, zamiast napiwków – koszty.

Warto pamiętać, że ubezpieczając restaurację w Concordii mogą Państwo liczyć na zniżki! Włączyliśmy zniżkę specjalną obniżającą składkę dla wszystkich klientów aż o 20%! Dla nowych klientów oferujemy dodatkowo 10% zniżki.